• Gratis verzending
 • Gratis retourneren binnen 14 dagen
 • Veilige betaalomgeving
 • Advies op maat
Home > De keuken ideaal inrichten

De keuken inrichten op ideale wijze

Wist je dat een doorsnee keuken gevuld is met maar liefst 14 volle winkelkarren aan materiaal? Als je dan weet dat een keuken gemiddeld 15 jaar of langer gebruikt wordt, wil je natuurlijk dat alles een logisch plaatsje krijgt zodat je niet eindeloos moet zoeken naar de juiste ingrediënten of kookgerei om je favorieten gerechten op tafel te toveren.

Maar hoe richt je nu de keuken van je dromen praktisch in? We vertellen je er alles over!

Jouw droomkeuken op maat

Om jouw droomkeuken in te richten loont het de moeite om vooraf bij een aantal dingen stil te staan zodat de keuken op maat van jouw leven ingedeeld kan worden.

Hoe groot is je gezin? Hoe vaak doe je boodschappen? Bewaar je al je voorraadproducten in de keuken of zet je sommige zaken in de berging, de kelder, … ? Info die zeker de moeite waard is om te delen met je keukenbouwer! De keuken inrichten wordt zo heel wat makkelijker én ook meteen op maat van jouw leven en behoeften.

Keukeninrichting met 5 werkzones

De keuken inrichten begin je door je keuken in te delen in vijf werkzones, die eigenlijk de belangrijkste activiteiten in je keuken omvatten, en ze logisch op elkaar te laten volgen (voorraad, opbergen, spoelen, voorbereiden, koken/ bakken). Berg nadien alle benodigdheden op in de juiste zone. Zo heb je ze bij de hand op de plaats dat je ze nodig hebt en moet je minder afstand afleggen.

Tip: Hou bij het indelen van de keuken rekening met het gebruik van je keukengerei en toestellen. Berg zaken die je vaak gebruikt op een goed bereikbare hoogte op (bij voorkeur tussen knie- en schouderhoogte). Wat je minder nodig hebt (bv. een fonduetoestel) mag gerust in de hogere opbergkasten.

Zone "Voorraad"

Hier worden de levensmiddelen bewaard. Een goede, overzichtelijke voorraadkast en de koelkast, voorzie je best in deze zone. Door alles bij elkaar te verzamelen, hoef je nooit ver te zoeken naar de juiste ingrediënten tijdens het koken.

Zone "Opbergen"

De zone opbergen biedt plaats voor bestek, servies en glazen. Ideaal is om er ook voor te zorgen dat je vaatwasmachine zich in de buurt van deze zone bevindt. Dan kan de propere vaat onmiddellijk van de machine in je kasten, zonder veel heen-en-weergeloop.

Zone "Spoelen & afval"

Het centrum van deze ‘natte zone’ is natuurlijk je spoelbak met eventueel een vaatwasmachine. Maak gebruik van de ruimte onder de spoelbak om afwasborstels, sponsjes of vaatwastabletten op te bergen. Vuilnisemmers kan je plaatsen in de onderste lade onder de spoelbak. Daar heb je ze onmiddellijk bij de hand en zo helpen ze om snel te sorteren en recycleren.

Zone "Voorbereiden"

Tussen de spoelbak en het fornuis voorzie je ruimte om je gerechten voor te bereiden. Alle keukenaccessoires bv. messen en snijplanken maar ook ingrediënten zoals kruiden en olies krijgen hier een plaatsje, ready-to-use.

De voorbereidingszone is het hoofdwerkvlak in je keuken, hier kan je wel wat plaats gebruiken. Ideaal is deze zone minstens 90 cm breed, zo is kookplezier gegarandeerd!

Zone "Koken & bakken"

Potten, pannen en ander kookgerei zoals spatels of grote lepels leg je best in de omgeving van de kookplaat. Dezelfde redenering hou je aan in de buurt van de oven waar onder andere bakplaten en cakevormen een plaatsje krijgen.

Afbeelding Orgalux inspiratiegids

Meer praktische tips & inspiratie?

In de gratis inspiratiegids ontdek je onder meer welke producten je best kan gebruiken in welke keukenzone.

Samen met de praktische tips en gericht advies creëer je zonder problemen een perfect ordelijke keuken!

Download de gratis inspiratiegids

Optimaliseer je workflow

Volgens de theorie van Blum kan elke keuken ingedeeld worden in vijf keukenzones – ongeacht haar grootte en vorm. Voor rechtshandigen worden de zones in de richting van de klok geordend. Bij linkshandigen is het net andersom. Vraag je dus bij het inrichten van je (nieuwe) keuken af wie het meest kookt zodat je hier rekening mee kan houden!

 

Zet de laatste puntjes op de i (van inrichting)

Ga je graag nog een stapje verder in het optimaliseren van jouw keuken? Met deze tips breng je jouw keukeninrichting helemaal on-point. Zo zal je nog jaren geniet hebben van jouw prachtkeuken!

Kies voor lades

In je onderkasten kies je beter voor lades in plaats van draaideuren. Zoek je iets? Trek een lade open en je hebt onmiddellijk een overzicht op de volledige inhoud. Bovendien is alles gemakkelijk bereikbaar. Zo hoef je je nooit meer te bukken om een product te zoeken!

Uit liefde voor orde

Maak gebruik van lade-indelingen om je lades heel gemakkelijk te organiseren, precies zoals jij het graag hebt. Alles krijgt een vaste plaats en je lades worden overzichtelijk ingedeeld. Gedaan met zoeken! Want wie houdt er niet van wat orde en rust?

Heerlijk ontbijt

Wie liever langer ontbijt en minder tijd aan de voorbereiding van het ontbijt wil besteden, bergt brood, confituur, cornflakes, … beter op een slimme manier op. Leg alles wat je nodig hebt bij elkaar, in de buurt van je koelkast. Zo heb je meer tijd om te ontbijten, of om nog even heerlijk in bed te blijven liggen.

Alle tips verzameld in één gids

Ben je benieuwd naar meer tips en inspiratie voor een perfect ingedeelde keuken? Ontdek ze in onze inspiratiegids!

Download de inspiratiegids
 • Bpost
 • PostNL
 • iDeal
 • PayPal
 • MasterCard
 • Visa
 • Visa
 • Visa
 • Visa
 • Visa
 • Visa