• Gratis verzending
 • Gratis retourneren binnen 14 dagen
 • Veilige betaalomgeving
 • Advies op maat
Home > 7 tips voor een geslaagde lenteschoonmaak

7 tips voor een geslaagde lenteschoonmaak

De lente is in het land en het begint bij velen al te kriebelen: het is tijd voor de grote lenteschoonmaak. Niets heerlijker dan de ramen open te gooien en je hele huis eens van kop tot teen onder handen te nemen en schoon te maken. Het is tegelijk de perfecte gelegenheid om rommel en overtollige spullen weg te gooien en alles opnieuw te organiseren. Tijd om de handen uit de mouwen te steken!

1. Maak realistische plannen

Om van jouw lenteschoonmaak een succes te maken, maak je best realistische plannen. Je huis van boven tot onder schoonmaken op één weekend wanneer je nog andere plannen hebt, is niet realistisch. Plan momenten in in je agenda waarop je je volledig kan focussen op je lenteschoonmaak. Zo kan je bijvoorbeeld een week lang elke avond een kamer onder handen nemen of hier een verlengd weekend aan spenderen, helemaal afhankelijk van jouw planning en energiepeil.

2. Maak een checklist

Maak op voorhand een checklist om de motivatie erin te houden. Probeer hierbij ook een logische volgorde aan te houden. Werk van boven naar onder. De meeste zolders staan vol met spullen die eigenlijk naar het containerpark mogen of gedoneerd/verkocht kunnen worden. Zo vermijd je ook dat het stof van boven naar je schoongemaakte ruimtes neerdwarrelt. Ook per kamer hou je best een logische volgorde aan en maak je bijvoorbeeld niet eerst schoon voor je je kasten nog moet leegmaken.

3. Werk kamer per kamer

Voorzie voldoende tijd per kamer. De woonkamer mag dan wel klassiek de grootste ruimte zijn, in een badkamer heb je bijvoorbeeld meer tijd nodig voor het schoonmaakgedeelte dankzij het vocht en de vele producten die er gebruikt worden. Na het schoonmaken sluit je de deur en hou je de kamer ordelijk door geen overtollige spullen van andere ruimtes in deze kamer te dumpen.

4. Verwijder onnodige spullen

Kijk eens goed rond en leg spullen die je niet meer nodig hebt apart. Stel jezelf de vraag of je bepaalde spullen nog gebruikt en of ze je Marie Kondo-gewijs nog joy sparken. Zo niet, doneren of verkopen geblazen. Leg al deze spullen samen in de buurt van je voordeur of garage zodat ze meteen in de auto kunnen richting containerpark of donatiepunt. Wil je zaken online verkopen? Plan dan een moment in om foto’s te nemen en alles online te zetten.

5. Reinig textiel

Was of reinig alle textiel in huis. Kussenslopen, lakens en je dekentjes voor in de zetel, laat alles langs je wasmachine passeren voor een echt fris gevoel in huis. Maak ook van de gelegenheid gebruik om je matras eens te stofzuigen en om te keren. Zo geef je huisstofmijt geen kans!

6. Zorg voor een goede organisatie

Zorg ervoor dat je huis opgeruimd blijft door te zorgen voor een goed organisatiesysteem. Door na je lenteschoonmaak al je spullen een vaste plaats te geven in lade-indelingen, wordt opruimen intuïtief en dus een fluitje van een cent.

7. Kies een beloning om gemotiveerd te blijven

Zet je favoriete muziek op en neem voldoende pauzes als je het even zat bent. Kies ook een beloning voor jezelf als je klaar bent. Heb je opnieuw plaats in je kleerkast nadat je een hele mand kleren hebt weggeschonken? Trakteer jezelf op wat nieuwe frisse lentekledij of maak plannen op een ontspannend terrasje te doen. Zo blijf je gemotiveerd en kan je achteraf extra genieten!

 

Afbeelding Orgalux inspiratiegids

Meer weten over de optimale organisatie van je woning?

Download de gratis inspiratiegids boordevol tips, voorbeelden, weetjes en veel meer.
Zo ontdek je dat praktisch en stijlvol helemaal hand in hand gaan!

Donwload de gratis inspiratiegids
 • Bpost
 • PostNL
 • iDeal
 • PayPal
 • MasterCard
 • Visa
 • Visa
 • Visa
 • Visa
 • Visa
 • Visa